Suosittu Karhunkierros

Kuusamon ja koko Suomen suosituin sekä kuuluisin vaellusreitti on 80 km pituinen Karhunkierros, joka kiertää Oulangan kansallispuistossa ja Rukan ympäristössä. Reitin voi aloittaa Sallan kunnan puolelta Karhunkierroksen luontokeskuksesta tai sitten Kuusamon pohjoisosasta Ristikalliolta. Reitti päättyy Rukatunturin hiihtokeskukseen. Sallan puolelta aloitettaessa matkaa tulee noin 80 km ja Ristikalliolta aloitettaessa 70 km. Koko reitin vaeltaminen kestää noin 3-7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen – ja toki siitä millä vauhdilla haluaa edetä.

Reitti on merkitty maalilla selkeästi maastoon oranssinvärisin merkein ja opasteviitoin, joten eksymistä ei kannata pelätä. Pieni Karhunkierros on taas merkitty vihrein maalimerkein ja opastein. Oulanka, eli pääalue, jossa Karhunkierros kulkee, on karua, asuttamatonta ja erämaista luontoa täynnä. Tulet kulkemaan luonnonmetsissä vesistöjä seuraten. Korkeuserot ovat kiitettävän suuria, joten kokonaista reittiä vaeltaessa tarvitsee hyvää kuntoa ja aiempaa patikointikokemusta. Maisemille luonteenomaista ovat jylhät kalliot, harjut, syvissä kuruissa virtaavat joet, metsäiset vaarat ja niin edelleen.. Kulkemista helpottamaan on rakennettu pitkospuita ja riippusiltoja ja osan reitistä voi myös jopa meloa. Retkeilijöiden toivotaan pysyvän merkityllä reitillä luonnon kulumisen estämiseksi. Reitti itsessään ei ole hyvin vaativa ja sopii kaikille, mutta perusvaellustaitoja toki tarvitaan. Kuljettavissa reitti on kaikista varmimmin 1.6.-15.10. Talvisin Oulangan luontokeskukselta Juumaan on mahdollista hiihtää tai lumikenkäillä, jos talvilajit kiinnostavat.. Sesonkiaika on heinäkuusta elokuuhun ja hiljaisinta taas on toukokuun lopussa ja lokakuussa.

Palveluista

Karhunkierroksen varrelta löytyy muutamiakin eri yöpymismahdollisuuksia joista valita. Sen varrella on lukuisia autiotupia ja laavuja sopivien patikointimatkojen välein. Teltta kannattaa pakata mukaan vilkkaimpien kesäkuukausien aikaan, sillä autiotuvissa voi olla paljonkin tungosta, etkä varmasti halua jäädä ilman nukkumapaikkaa. Matkan varrelta löytyy myös Oulangan kansallispuiston leirintäalue. Karhunkierroksen ja Oulangan luontokeskuksissa molemmissa on kahvi- ja ruokapalvelut, myynnissä elintarvikkeita ja ulkoilukarttoja. Oulangan luontokeskukselta voit tarvittaessa myös ostaa luvan kalastamista varten. Jokikalastuskausi on 1.6.-31.8 ja sen voi yhdistää vaellukseen Oulanka- ja Kitkajoilla. Tulentekopaikat on merkitty selkeästi maastoon – kannattaa olla tietoinen mahdollisista metsäpalovaroituksista, sillä niiden ollessa voimassa tulen tekeminen on täysin kiellettyä. Tilanteen voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Juomavesi kannattaa aina keittää, sekä kannattaa huomioida, että suolampien vettä ei suositella käytettäväksi ollenkaan. Toinen mahdollisuus on ottaa pulloihin vettä mukaan asiakaspalvelupisteistä. Karhunkierroksella on voimassa omatoiminen jätehuoltosysteemi. Taukopaikoilta ei löydy roskakoreja, vaan retkeilijät kantavat itse tuottamansa roskat pois alueelta. Retkieväitä miettiessä ja pakatessa kannattaa siis miettiä kaksi kertaa, mitä pakkausmateriaaleja eväitä pakatessa käyttää. Kansallispuiston alueella on kolme ekopistettä, joissa voi lajitella metallin, lasin ja ongelmajätteisiin kuuluvat paristot ja pienakut. Paperi ja kartonki yms. voidaan polttaa tulentekopaikoilla ja biojäte taas sijoittaa käymälöihin. Vaellukselta saapuessa on kiva viettää leväten pari päivää myöskin vaikkapa hotellissa – Ruka-Kuusamon alueelta löytyy tähän paljon vaihtoehtoja. Vaelluksen jälkeen kunnon ruoka ja pehmeä peti puhtailla lakanoilla varustettuna tekee varmasti terää. Pieni vartalon hemmottelukaan ei varmasti ole pahaksi ja alueelta löytyy monia mahdollisuuksia erilaisiin hierontoihin ja käsittelyihin: perinteiset hieronnat, kuumakivikäsittelyt, saunat ja kylpylät ovat kaikki mahdollisia vaihtoehtoja alueella. Alueelta löytyy myös mielenkiintoinen “saunakonsepti”, joka koostuu kuudesta erilaisesta saunakokemuksesta: tämä luo yhdessä Saunatour-kokonaisuuden, jota et varmasti löydä mistään muualta.

Palveluista

Karhunkierros siis tarjoaa upeita elämyksiä Suomen kansallismaisemissa aina monen päivän retkistä lyhyisiin päiväretkiin. Karhunkierroksesta ja sen antimista on nautittava vähintään kerran elämän aikana!

Saatat myös pitää