Suomen luonto

Suomen luonto on ainutlaatuista sekä monipuolista. Suomessa on neljä vuodenaikaa, jotka kukin rikastuttavat Suomen luontoa omalla tavallaan. Kesäisin ja syksyisin Metsistä saa poimia  sieniä ja marjoja, kuten mustikkaa, puolukkaa, lakkaa, kantarelleja ja herkkutatteja. Metsässä voi myös rentoutua ja sillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia terveyteen. Kesällä luonto kukkii, syksyllä voi nähdä ruskaa, kun lehdet ovat vaihtaneet väriään kauniin keltaiseksi tai punaiseksi, ja talvella sataa paljon lunta. Metsien lisäksi Suomessa on paljon järviä, ja sitä onkin sanottu tuhansien järvien maaksi. Lisäksi Suomessa on paljon soita, mistä voi johtua Suomen nimi. Suomen luonto on erilaista maan eri puolilla.  Järviä ja metsiä on paljon Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa. Etelä-Suomessa on myös paljon saaria. Esimerkiksi Suomen pääkaupunki, Helsinki, on saarien ympäröimä. Suomen Lappi tuntureineen sijaitsee Pohjois-Suomessa. Lapissa on paljon lunta ja poroja, ja se on suosittu matkailukohde varsinkin joulun aikaan, koska siellä asuu suomalainen joulupukki. Lapissa voi nähdä taivaalla revontuleita. Revontulet on aivan upea ja ainutlaatuinen ilmiö. Kesällä Pohjois-Suomessa on valoisaa, mutta talvi on pimeä vuodenaika, jota kutsutaan kaamokseksi. Kesä on Lapissa lyhyt ja talvi pitkä. Lapin kauneus on lumoavaa. Suomessa luonto on lähellä. Metsiä, puistoja ja järvejä kaupungeissa on paljon, joten kuka tahansa voi päästää helposti luontoon. Oravia, jäniksiä, kettuja ja supikoiria ja muita eläimiä näkee kaupungeissa usein. Ne usein eivät pelkää ihmistä ja tulevat myös omakotitalon pihalle.

Eläimet ja kasvit

Suomessa elää lukuisia eläimiä, jotka ovat hyvin sopeutuneet pohjoismaisen luonnon elinoloihin. Karhu on Suomen suurin nisäkäs ja se on myös Suomen kansalliseläin. Karhuun liittyy paljon taruja ja myyttejä. Suomen nisäkkäitä ovat myös sudet, hirvet, peurat, ketut. Isoista kissoista Suomen metsissä elää ilves. Jyrsijöistä tapaa majavia, oravia, jäniksiä, hillereitä, ahmoja, myyriä ja päästäisiä. Petoeläimistä joskus voi nähdä myös lumikkoja ja saukkoja. Jotkut lajit, esimerkiksi susi ja ahma, ovat erittäin uhanalaisia ja siksi rauhoitettuja.Rauhoitettu laji tarkoittaa, että sitä ei saa metsästää, tappaa tai häiritä. Rauhoittumislain rikkomisesta joutuu maksamaan suuren sakon. Suomen suurin järvi on Saimaa. Saimaalla elää Suomen ainut hyljelaij, Saimaannorppa. Saimaannorppa on kulttuuriperinnöllisesti arvokas laji, koska se on Suomen vanhempia eläviä fossiileja. Se elää ainoastaan Suomessa ja on maailman harvinaisimpia hylkeitä. Se on myös erittäin uhanalainen eläinlaji ja siksi tarvitsee suojelua.

Eläimet ja kasvit

Suomessa on myös rikas lintulajisto. Laulujoutsen on Suomen kansallislintu. Petolinnuista Suomessa pesii hiirihaukka. Yleisiä lintuja ovat käpytikka, korppi, varpunen, kuukkeli, erilaiset rastaat, närhit. Tilhejä näkyy erityisesti talvella pihoilla syömässä pihlajamarjoja. Meren ja järvien rannoilla pesii lokkeja ja sorsia. Tavallisia kaupunki -ja pihalintuja ovat varikset, harakat, varpuset ja talitiaiset. Suomessa on tapana huolehtia talvella linnuista ripustamalla niille talipalloja puunoksiin sekä rakentamalla niille pönttöjä ja linnunlautoja. Houkuttelemalla lintuja ruualla niitä on myös helppo ja mukava seurata. Suomen järvissä elää runsaasti kaloja. Suosit tuja kalastuskaloja ovat muikku, ahven ja hauki. Suomessa kasvaa tuhansia kasveja.  Yleisimpiä kasveja ovat esimerkiksi mustikka, puolukka, kanerva, vanamo. Kesällä näkee paljon erilaisia hyönteisiä. Perhosista muun muassa neitoperhonen, amiraaliperhonen ja sitruunaperhonen ovat usein tavattavia lajeja. Suomen kansallisperhonen on vuonna 2017 valittu paatsamasinisiipi. Suomessa on yhteensä yhdeksän sinisiipilajia. Paatsamasinisiipin lentoaika on varhain keväällä, jolloin sen pystyy tunnistamaan parhaiten. Se on yleinen laji. Sitä ei kuitenkaan aina huomaa, sillä se viihtyy yleensä korkealla. Uroksen ja naaraan värit eroavat, sillä urokset etusiipien kärjet ovat siniset ja naaraan tummat. Paatsamasinisiipin lentoaika jatkuu kesään. Talven se viettää kotelossa.

Saatat myös pitää