Suomen Lappi

Suomen Lappi

Lumiset tunturimaisemat, porot, vuolaana virtaavat joet, suot, revontulet, loistokas ruska, kaamos, yöttömät yöt, tunturit.. Näistä on Suomen Lappi tehty.Lappi on Fennoskandian pohjoisin osa ja se sijoittuu osittain Ruotsiin, Norjaan, Venäjään ja Suomeen. Suomessa Lapin maakunta on Suomen laajin, pohjoisin sekä harvaanasutuin maakunta. Suomen alkuperäiskansaa ovat saamelaiset ja Lapin alueelta heitä löytyy eniten Utsjoelta. Siellä saamelaisia on niin paljon, että heitä ei lasketa vähemmistöksi.

Maantieteellisiä seikkoja

Lapin maakuntakeskus on Rovaniemi, jonka lisäksi myös Kemi-Tornion alue on hyvin tärkeä. Tornio on maakunnan vanhin kaupunki ja Kemi sen tärkein teollisuuskaupunki. Kemissä sijaitsee muun muassa Stora Enson Veitsiluodon tehtaat, joka on maailman pohjoisin paperitehdas. Suomen Lapin puolella tunturit eivät nouse kauhean korkealle – Suomen korkeimmaksi mitattu kohta on Enontekiön Halti-tunturilla, joka nousee 1324 metrin korkeuteen merenpinnasta. Laajin tunturiryhmä löytyykin Enontekiöltä käsivarren alueelta. Sen lisäksi muita suosittuja tuntureita ovat Saana ja Korvatunturi. Lapin maaperästä itsestään löytyy paljon rikkauksia ja kultaa on huuhdottu jo 1800-luvulta asti. Lisäksi Lapin alueelta löytyy runsaasti nikkeliä, kuparia, kobolttia sekä hopeaa. Lapista löytyy yhdeksän eri kansallispuistoa, joista kuuluisia ovat muun muassa Oulangan, Syötteen ja Urho Kekkosen kansallispuistot.

Lapin ilmasto

Ilmasto Lapissa on subarktinen. Se tarkoittaa matalia lämpötiloja ympäri vuoden, sekä viileitä kesiä ja kylmiä talvia. Kesällä Lapissa vallitsee yötön yö, jolloin Suomen pohjoisimmassa kohdassa Nuorgamissa aurinko pysyy horisontin yläpuolella 74 vuorokautta. Monelle ikävämpi ilmiö eli Kaamos taas kestää “vain” noin reilu 50 vuorokautta. Ilmasto Lapin alueella vaihtelee suuresti, ja tähän vaikuttavat muun muassa laajat suoalueet Keski-Lapin alueella sekä jäämeri Pohjois-Lapissa. Esimerkiksi Rovaniemellä termistä kesää (vuorokauden keskilämpötila pysyy korkeammalla kuin +10 astetta) kestää noin puolet enemmän kuin Kilpisjärvellä, jossa sitä kestää 46 päivää. Ensimmäiset lumisateet havaitaan tunturien huipuilla jo elo- ja syyskuun vaihteessa, paria kuukautta myöhemmin pysyvä lumi onkin jo laskeutunut. Ruska alkaa syyskyyn alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä. Mitä kylmempiä pakkasia ja mitä kuivempia ilmat ovat, sitä kirkkaampi ruskan väriloisto on. Ruskan saapuessa linnut siirtyvät metsien tihekköihin ja kalat painuvat syväntöihin. Saamelaiset jakavat vuoden kahdeksaan eri vuodenaikaan: syystalveen, talveen, kevättalveen, kevääseen, kevätkesään, kesään, syyskesään ja syksyyn. Luonto on heidän kulttuurissaan hyvin läsnä ja pienimmätkin muutokset havainnoidaan. Lapissa ihminen jäjlittelee luonnon omaa elämää ja vaikka yhteiskunta ja instituutiot ovat kehittyneet, on luonnon rakentama mentaliteetti pysynyt samana läpi vuosien. Myös kahdeksan vuodenaikaa ovat säilyneet ja ne muokkaavat ihmisten elämää ja ajatuksia.

Väestö, talous ja kulttuuri

Vuonna 2016 Lapin maakunnan väkiluvuksi on laskettu 179 997. Näistä suurin osa puhuu suomen kieltä, mutta saamea, ruotsia ja muita kieliä puhuvia henkilöitä löytyy noin 5500. Valtaosa kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, joista moni myös harjoittaa lestadiolaisuutta. Lapissa talous perustuu paljolti poronhoitoon, metsästykseen ja kalastukseen. Etenkin talvisesongin aikaan väkeä valuu niin Suomen sisältä kuin ulkomailtakin matkailualan yrityksiin ja hiihtokeskuksiin viettämään laatuaikaa. Kolme neljäsosaa työpaikoista ovat palvelusektoreilla, joka vahvistaakin sen minkä ympärillä talous pyörii. Kulttuurissa tulee vahvasti esiin saamelaisuus ja sitä yritetään tukea esimerkiksi erilaisilla rahoituksilla. Pelkona kuitenkin on, että saamelaisuus ei periydy sukupolvelta toiselle ja että rahoitukset keskittyvät vain nimekkäille taiteen tekijöille.

Lapissa pyritään järjestämään myös paljon kulttuuritapahtumia, kuten Sodankylän elokuvajuhlat, jotka ottavat paikkansa kesäkuun puolessa välissä. Talvisaikaan taas joulupukin koti Korvatunturi vetää ihmisiä Lappiin laskettelukeskusten yms. lisäksi.

Saatat myös pitää