Suomalainen järvimaisema

Sanotaan, että Suomi on tuhansien järvien maa. Sanonta on varsin osuva. Totta se on, että jokainen suomalainen on tietoinen, että maassamme on järviä keskimäärin enemmän, kuin monessa muussa maassa.

Ne eivät välttämättä ole suurimpien joukossa maapallon mittakaavassa. Syvimmätkään niistä eivät vedä vertoja maailman syvimmille. Oikeastaan suomalaiset järvet eivät pääse kilpailemaan muiden maapallon järvien kanssa, kun puhtaudesta. Tämä näkyy myös tilastoissa, joista käy ilmi, että suomalaiset järvet ovat puhtaudeltaan kärkisijoituksilla vuodesta toiseen. Mutta mitä järvi on suomalaiselle?Kautta aikojen Suomessa on pyritty rakentamaan talo tai mökki järven rannalle. Silloin syynä oli elämän helpottuminen, koska juomavesi, pesuvesi ja kaikki toiminnot, johon vettä tarvittiin, oli helppo kantaa järvestä. Saunan jälkeen on helppo ja nautinnollista pulahtaa järveen, joten saunakin on koitettu aina sijoittaa mahdollisimman lähelle järveä. Nykyään lainsäädäntö on huomattavasti tiukempi koskien rakennusoikeuksia järven rannalle, mutta siitäkin huolimatta hinku päästä asumaan rannalle on ihmisten keskuudessa kova.

Maiseman monimuotoisuus

Siitä suomalainen järvimaisema oikeastaan muodostuukin – taloista ja mökeistä. Tai niin on ollut ennen. Nykyään rakennuslupia on yhä harvemmin jaossa rantatonteille eli vaikka omistatkin rantatontin, niin rakennuksille on todella tiukat määräykset siitä, miten lähellä vettä saa olla ja miten paljon rakennus saa erottua maisemasta kun liikutaan veden päällä esimerkiksi veneellä. Eli rannan maisemista on jatkossa yhä vaikeampi löytää merkkejä asutuksesta. Tämä ilmiö ei kuitenkaan ole havaittavissa koko maassa, sillä Etelä-Suomessa, suuren asutuksen sekä suhteellisen pienestä vesistömäärästä johtuen, järvitontit ovat vähissä ja niille on todella kova kysyntä. Jokainen haluaa saada tontin ja asua järven rannalla. Tässä nähdään, miten maailman muuttuessa arvot järveä kohtaan, suomalaisessa yhteiskunnassa, säilyvät.

elää järven rannalla

Järvi on muutenkin hyvää aluetta harjoittaa kuljetusta ja teollisuutta. Vedestä saa rakennettua melko esteettömän reitin kuljetuksille. Teollisuudelle tarpeellinen koneiden jäähdytysverkosto on myös helppo rakentaa järven varaan. Suomi on vain niin pieni maa väkiluvultaan, että isot tehtaat ovat todella harvassa ja kuljetuskin onnistuu nykyisessä mittakaavassa paremmin raskaalla kalustolla. Joten se on ollut etuna ajatellen järvimaiseman säilymistä luonnollisena. Lisäksi Suomen järvimäärä on niin iso, että vaikka yhden järven rannalla olisikin teollisuutta, se ei näkyisi mitenkään toisen järven maisemassa.

Perinteet j arvot

Joten Suomen mittakaava ja asukasluku on vaikuttanut siihen, että Suomessa on edelleen järvimaisema, joka on saanut säilyä luonnollisena sekä muuttumattomana. Tämä on asia, josta moni on ylpeä ja haluaa kokea sen tulevaisuudessakin. Mökillä käydessään osataan viedä roskat mukanaan eikä niitä jätetä luontoon. Pellot, jotka näkyvät paikoittain järvien rannalla ovat myös suuren tarkkailun alla. Tällä koitetaan ehkäistä lannoitteiden päätyminen vesistöön, jolloin siitä voisi olla haittaa kasvillisuudelle sekä eläimille.

Suomi Järvet

Suomi on koittanut markkinoida itseään järvimaisemilla, jotta paikalle saataisiin turisteja. Se on monelle, isoissa maissa asuville harvinaista, nähdä puhdas järvi ilman tehtaiden savupilviä. Varsinkin, kun järvessä elävät linnut saavat mennä vapaasti poikasten kanssa eivätkä oikeastaan pelkää ihmistä sen kummemmin. Elämyksenä tämä voi olla vapauttavaa. Suomalaiseen järvimaisemaan kuuluu muutenkin hiljaisuus, luonnonläheisyys ja puhtaus. Puhdas ilma on seikka, jota ei niinkään ajatella, vaikka se onkin harvinaista nykymaailmassa. Auringonlasku, jota voi seurata kalastusreissulla veneestä herättää myös monessa tunteita ja tämä on tietenkin päästävä ikuistamaan kameralla. Täytyy siis muistaa, että meille itsestään selvä asia ei ole saatavilla joka paikassa. Ja sen takia siitä on osattava pitää huolta, jotta tulevat sukupolvet pääsevät myös nauttimaan siitä. Se on asia, joka on jokaisen vastuulla.

Saatat myös pitää