Hiihto ja laskettelu Suomessa

Suomen talvi luo upeat puitteet hiihtoon ja lasketteluun. Kausi on pitkä, ja puhdas luonto sekä raikas ilma houkuttelevat ulkoilmaan liikkumaan. Mikäpä olisi sen mukavampi tapa viettää vapaapäivää kuin viiletellä lumi pöllyten pirtsakassa pakkasessa ja illalla pujahtaa saunan lauteille lämmittelemään.

Talvilajien harrastamiseen löytyy paljon mahdollisuuksia kaikkialta maatamme, eikä sinun tarvitse välttämättä lähteä pohjoiseen Suomeen saakka nauttiaksesi talven riemuista. Parhaimmillaan talviseen reippailuhetkeen sinun tulee vain avata ulko-ovi, vetäistä sukset jalkaan ja suksia lähimetsään tai -järvelle.

Hiihtäminen on mukava talviharrastus

Hiihtäminen saa posket punoittamaan, hengityksen kiihtymään ja kunnon näin kohoamaan. Samalla se kuitenkin vetää sinut ylös kotisohvalta ja vie luontoon liikkumaan. Suomesta löytyy upeat puitteet hiihdon harrastamiseen. Lähes kaikki kunnat pitävät yllä pururadoille talvisin tehtäviä hiihtouria, joille on helppo lähteä lenkille. Nämä urat ovat yleensä valaistut myös ilta-aikaan, joten nopeasti laskeutuvat illan pimeys ei haittaa harrastusta. Pururatojen ylä- ja alamäet antavat mukavasti vastusta hiihtoon, ja näin kokenutkin liikkuja saa samalla kunnon treenin.

liikkuminen tasaisella jäällä on melko helppoa

Jos taas kaipaat hieman tasaisempaa menoa, suuntaa lähimmän järven jäälle. Usein suosituimmille reiteille on tampattu valmiita pohjia luistelutyyliä varten ja uria murtomaahiihtoa varten. Jos valmiita uria ei löydy, ei sekään haittaa, sillä eteneminen tasaisella jäällä on melko vaivatonta. Lumen kimmellys auringonpaisteessa, suksien sihinä monojen alla ja kasvoilla tuntuvat virkistävä tuuli saavat energiatasot varmasti nousemaan.

Hiihtokeskuksia löytyy ympäri Suomea

Laskettelu kuuluu suomalaisten suosituimpiin talviharrastuksiin. Mäkiä löytyy moneen eri tasoon, ja näin sekä vasta-alkajat että mäkien konkarit voivat kaikki löytää itselleen sopivat vaihtoehdot. Hiihtokeskuksissa päivä hurahtaa kuin siivillä mäkiä alas viilettäen ja välillä mäkikahvilan tai -ravintolan tarjonnasta nauttien. Useat keskukset järjestävät mäkipäivän jälkeen etenkin nuoremman laskettelukansan suosimia after ski -juhlia.

Jos et ole vielä vihkiytynyt laskettelun saloihin, on todennäköistä, ettet omista lasketteluvarusteita. Tämä ei ole mikään ongelma, sillä keskuksista saat vuokrattua asianmukaiset varusteet. Keskuksien alueella puikkelehtii myös kymmenien tai satojen kilometrien verran hiihtolatuja, eli niissä voi näppärästi yhdistää kummankin talvilajin.

Eteläisemmän Suomen alueelta löytyy kymmeniä keskuksia, joihin suunnata talvipäivän viettoon. Heti pääkaupunkiseudun tuntumasta, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, löytyy Sipoossa sijaitseva Talma Ski. Keskus on erityisesti lumilautailijoiden suosiossa, ja siellä on harjoitellut moni suomalainen huippuosaaja. Suksilla laskijoille rinteet ovat melko lyhyitä, mutta 55 metrin korkeusero takaa kuitenkin kivat vauhdit. Tampereen suunnalla hyvä kohde on esimerkiksi Sappeenvuoren hiihtokeskus Ski Sappee. Sieltä löytyy sekä lapsille sopivia rinteitä että kovempaa vauhtia tarjoavia punaisia rinteitä. Kaikkein jyrkimpiä mustia rinteitä Sappeenvuorella ei kuitenkaan ole. Keskuksessa parkkirinteistä puhutaan eteläisen Suomen parhaimpina, ja niiden hyppyreissä järjestetäänkin myös kansainvälisiä kisoja.

Talvilajien riemua Lapin hangilla

Kaikkein suosituimmat hiihtokeskukset löytyvät pohjoisemmasta Suomesta, jossa vaarat ja tunturit luovat hienot mahdollisuudet laskettelulle. Näissä maisemissa myös sielu lepää, ja reissuun kannattaakin varata vähän ylimääräistä aikaa ihan vain tunnelmasta nautiskeluun. Ylläs on monen suomalaislaskettelijan ykkösvalinta. Hiihtokeskus on jaettu neljään alueeseen, joista löytyy yhteensä 63 rinnettä. Noin 30 niistä ovat yli 500 metrin mittaisia. Rinteitä löytyy joka tasoon sopiviksi, ja Ylläkseltä löytyy hyvät mahdollisuudet myös off-piste-laskuun.

Toinen pohjoisen ikisuosikeista on Levin hiihtokeskus, josta löytyy 43 rinnettä sekä 230 kilometrin verran latuja maastohiihtoon. Levin pisin mäki on jopa 2 500 metrin mittainen. Neljään osaan jaetut rinteet ovat vaikeustasoiltaan vaihtelevia, ja jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Tunturin huipulla sijaitseville Lammaskurun rinteille paistaa upea kevätaurinko, joka lataa täyteen energiaa. Lapista löytyy lukuisia muitakin keskuksia, jotka ovat tutustumisen arvoisia. Lapin karu kauneus lumoaa, joten voi hyvinkin olla, että palaat seuraavalla lomalla takaisin – voit siis kokeilla niistä useampia. Kokeile reissullasi myös maastohiihtoa aavoilla tuntureilla!

Saatat myös pitää