Aktiviteetteja Lapissa

Lapissa kaikki tekeminen liittyy vahvasti luontoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tätä myöskin alueelle matkustavat turistit ja matkailijat lähtevät hakemaan. Lapissa pääsee ihastelemaan monia eläinlajeja, joihin ei välttämättä edes etelässä törmää. Automatkalla on erittäin normaalia törmätä muutamaan tietä ylittävään poroon tai joskus jopa hirveen. Varovasti ajaminen siis kannattaa, mutta on hieno kokemus nähdä niin suuria eläimiä yhtä aikaa läheltä, mutta yhtä aikaa villinä luonnossa. Jos eläintarhat kiinnostavat, löytyy Etelä-Lapista Ranuan eläinpuisto. Suomen pohjoisin eläintarha on tunnettu uhanalaisten eläinten suojelemisesta ja se kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen yhteisön EAZA:n jäseneksi. EAZA:n jäsenet pyrkivät suojelemaan myös luonnossa asuvien uhanalaisten lajien elinympäristöjä luonnossa. Osa lajeista kuuluu erilaisiin eläinten suojeluohjelmiin, jotka liittyvät muun muassa eläinten lisääntymiseen ja siirtoihin eläintarhojen välillä. Toisien sanoen nämä suojeluohjelmat toimivat ikään kuin yhteisenä kantakirjana silmälläpidettäville lajeille. Ranualle voi myös toimittaa vahingoittuneita luonnoneläimiä hoidettaviksi. Eläinpuisto on auki vuoden jokaisena päivänä, mutta aukioloajat vaihtelevat hieman riippuen vuodenajasta. Puistosta löytyy noin 50 eri eläinlajia, sisältäen muun muassa Suomen ainoat jääkarhut! Ajomatkaa Ranualle on Rovaniemeltä noin tunnin verran ja Oulusta, Rovaniemeltä ja Kemistä kaksi tuntia. Alueelta löytyy myös yöpymisvaihtoehtoja, jos haluaa ottaa matkanteon rauhallisemmin. Heti eläintarhan läheisyydessä on lomakylä Gulo Gulo, jonka talot ovat saunalla, keittiöllä ja omalla terassilla varustettuja paritaloja. Illalla laavun ääressä istuskellessa voit kuulla läheltä kantautuvien eläinten ääniä! Toinen hyvä vaihtoehto on majoittua Ranuanjärven leirintäalueella – se on edullinen, hyvin rauhallinen ja kauniilla järvimaisemilla varustettu vaihtoehto. Alueelta on mahdollista vuokrata mökki tai teltta- ja asuntovaunupaikkoja.

Karhujen katselua

Harva suomalainen on kohdannut kansalliseläimemme karhun villinä luonnossa. Kuusamossa lähellä itärajaa voi päästä seuraamaan kuitenkin näitä jylhiä otuksia muutamien metrien läheisyydestä. Karhu-Kuusamoksi kutsuttu yritys tarjoaa Suomen pohjoisimman karhujen katselupaikan ja se on sille täydellinen sijainti, sillä kesän yöttömät yöt mahdollistavat karhujen katselun läpi yön. Metsään rakennetussa puisessa piilopaikassa saattaa joutua odottamaan tovin, sillä karhut tulevat ja menevät omia aikojaan. Piilopaikka on kuitenkin sijoitettu karhujen ruokintapaikan viereen, joten pidemmän tai lyhyemmän odottelun jälkeen ne saapuvat varmasti paikalle.On unohtumaton kokemus nähdä karhunpentujen leikkivän, kiipeävän puihin ja temmeltävän omassa luonnollisessa ympäristössään. Se on kokemus, jota ei varmasti unohda!

Huskysafarit ja hevosvaellukset

Lapista, miltei joka kolkasta löytyy huskytarhoja, jotka tarjoavat erilaisia elämyksiä koirien kanssa. Voit lähteä huskysafarille joko vain kyytiläisenä, tai sitten päästä itse opettelemaan reen ohjaamista. Hinnat ovat melkoisen huokeita, mutta kokemus on ainutlaatuinen ja usein hintaan sisältyy muutakin kuin pelkkä ajo. Hintaan siis sisältyy usein jonkinlaiset eväät, tai jos reitti on pidempi, saatetaan jopa yöpyä keskellä luontoa mökeissä tai teltoissa. Monesti retkiin kuuluu siis myös saunominen, yhdessä illastaminen ja koirista huolehtiminen.Huskytarhoja löytyy muun muassa Kuusamosta, Vuokatista, Rovaniemeltä, Ylläkseltä ja niin edelleen.. Googlaamalla saa paljon tietoa siitä, mihin päin Lappia haluaa matkustaa ja näin voi suunnitella huskysafarin oman matkakohteensa perusteella. Hevosihmisten suosittua puuhaa ovat hevosvaellukset. Lapissa hevosen kanssa metsässä ja aukioilla ratsastaessa pääset niin lähelle sitä alkuperäistä ja alkukantaista Suomea kuin vain osaatkaan kuvitella. Eri ratsastuskeskuksissa on usein vain yhden rotuisia hevosia, useimmiten suomenhevosia, islanninhevosia tai vuonohevosia. Kaikki nämä rodut ovat yleisesti lauhkeita, vahvoja ja hyviä hevosia matkan taittoon. Vaellukset kestävät usein muutaman päivän ja useasti reittejä voidaan räätälöidä asiakkaille sopiviksi tasoon taikka taitoihin katsomatta.

Huskysafarit ja hevosvaellukset

Eläinrakkaalle ihmiselle nämä ovat sydäntä lämmittäviä kokemuksia!

 

Saatat myös pitää