Aktiviteetteja Lapissa 2

Viimeksi puhuimme eläinten ystäville tarkoitetuista aktiviteeteista Lapissa, mutta tällä kertaa keskitymme muihin Lapin tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin. Paljon tekemistä riittää aina laskettelusta revontulien bongaamiseen.Lapista löytyy paljon hiihtokeskuksia ja hyvin hoidettuja laskettelurinteitä, joten kaiken tasoisille löytyy varmasti omat sopivat vaihtoehtonsa. Laskettelukausi kestää lokakuun loppupuolelta aina vappuun saakka ja ensimmäiset lumet taataan tykkilumen avulla ensimmäisille rinteille. Muutenkin rinteistä pidetään erittäin hyvää huolta alan viimeisintä tekniikkaa hyödyntäen. Pisin rinne mitä Lapista löytyy, löytyy Levin hiihtokeskuksesta ja sillä on mittaa noin kolme kilometriä. Normaalimittainen rinne Lapissa kun on taas noin kilometrin pituinen.Jos haluaa poiketa rinteiden ulkopuolelle puuterilumen perässä, tarjoavat jotkut laskettelukeskukset luksusmaisia helikopterikyytejä, jotka vievät sinut tunturien kupeille lähtöpaikalle. Puuterilumella laskeminen on vain jotain todella maagista!Lumilautailua harrastaville ja etenkin laudalla temppuilua harrastaville löytyy myös suurimmasta osasta laskettelukeskuksista half-pipe ja street. Street tarkoittaa mäkeä, joka on tarkoitettu nimenomaan lautailijoille ja sisältää erimuotoisia ja -kokoisia hyppyreitä. Laskettelukeskusten opettajat Suomessa ovat yleisesti ottaen todella taidokasta porukkaa ja heiltä voivat oppia niin aloittelijat kuin vanhat konkaritkin. Lapsille sekä aikuisille järjestetään myös useamman päivän kestäviä kursseja/leirejä, jotka ovat hyödyllisiä, jos esimerkiksi perheen kanssa matkustava pariskunta haluaa hieman omaa aikaa rinteessä! Näin lapset voi laittaa päivähoitoon pitämään hauskaa ja voi itse samalla keskittyä vain ja ainoastaan omaan rentoutumiseen ja nauttimiseen.

Perinteinen hiihto ja lumikenkäily

Perinteistä hiihtoa Lapissa harrastetaan samoihin aikoihin kuin lasketteluakin, eli aikalailla lokakuun loppupuolelta aina vappuun saakka. Poikkeus löytyy Kilpisjärveltä, jossa järjestetään vielä juhannushiihdot kesäkuun loppupuolella! Maastohiihto on uskomattoman paljon hyvää tekevä harrastus – se parantaa niin sydämesi toimintaa, verenkiertoa kuin lihaksistoakin. Laduille on helppo päästä, sillä reittejä lähtee myös kylien ja kaupunkien välittömästä läheisyydestä. Reittejä on niin metsissä kuin avonaisemmissakin tunturimaisemissa – laajimmat ja monipuolisimmat reitit löytyvät kuitenkin kansallispuistojen ja matkakeskusten läheisyydestä. Lumikenkäily sopii kaikille – se ei vaadi yhtään kokemusta ja ainoa mitä tarvitset, on kiitettävä tasapaino, lämpimät varusteet ja mielenkiintoa luontoa kohtaan. Paras vaihtoehto on lähteä valmiille lumikenkäkävelylle oppaan johtamana, ainakin jos se on ensimmäinen kertasi. Alunperin lumikengät oli tarkoitettu helpottamaan ihmisten liikkumista lumella, mutta aikojen saatossa siitä on muodostunut puhtaasti vapaa-ajan harrastus!

Perinteinen hiihto ja lumikenkäily

Vauhdikasta kelkkailua ja rauhallista pilkkimistä

Lappi on kuin paratiisikohde kelkkailusta nauttivalle – alueelta löytyy runsaasti erilaisia reittejä niin metsistä, tuntureilta kuin vesistöjä peittäviltä lumihangiltakin. Reitit ovat tuhansia kilometrejä pitkiä ja voit oikeasti matkustaa kaupungista toiseen näiden reittien avulla. Esimerkiksi Rovaniemeltä pystyy kaasuttamaan aina Käsivarren alueelle saakka pelkällä moottorikelkalla. Moottorikelkkailu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten kannattaa pysyä tarkasti reiteillä – poistuaksesi urilta tarvitset maanomistajan luvan liikkuaksesi niiden ulkopuolella. Myös aloittelijat voivat päästä kokeilemaan moottorikelkalla ajelua, sillä monet hiihtokeskukset ja muut palvelualan yritykset tarjoavat moottorikelkkasafareita tai vaikkapa vain muutaman tunnin opastettuja kelkkailutunteja. Rauhallisempana vaihtoehtona kelkkailulle löytyy pilkkiminen. Suomen Lappi tarjoaa kalastajalle puhtaat, monipuoliset ja kalavarmat vesistöt. Esimerkiksi Tenojoki on Euroopan paras lohijoki, josta vuosittain pyydetään 15-25 -kiloisia lohia. Jos kärsivällisyys on ongelma, hyvänä vinkkinä etenkin perheille, joista löytyy nuorempia lapsia on järjestää esimerkiksi leikkimielinen pilkkikisa! Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten mukaan tarvitset lähinnä vain pilkkivavan, syöttejä kuten kastematoja ja jonkin astian, johon voit kerätä saaliisi. Mikä herkullisempaa ja puhtaampaa, kuin itse pyydetty kala! Mukaan etenkin kesäisin on hyvä varata myös paljon sääskimyrkkyä ja lämmintä päälle pantavaa.

Saatat myös pitää