5 myyttiä saamelaisten poronhoidosta

Saamelainen poronhoito, kuten me sen tunnemme, alkoi jonnekin 1500-luvulla ja on sopeutunut nykyaikaisiin aikoihin koko historian ajan. Saamelainen poronhoito ei ole kävely puistossa.

Se on työ, joka edellyttää, että karja on ulkona suurimman osan päivästä ja missä tahansa säässä – ja missä tahansa lämpötilassa – tekee kovaa fyysistä työvoimaa, ja siitä saa hyvin vähän palkkaa. Suurin osa poronhoitajista, jotka edelleen valitsevat tämän työn, koska he rakastavat sitä.

1. Korvamerkinnät ovat kidutusta

Poron merkitseminen tarkoittaa muovimerkin antamista, joka sisältää tietoa poron sukupuolesta, syntymävuodesta ja omistajista. Nämä merkit lävistetään vasikan korvaan, aivan kuten maanviljelijät tekevät karjan tai lampaiden kanssa.Lisäksi saamelaiset leikkaavat vasikan korvaan yksittäisen karjansa symbolin (josta jokaisella porolla on oma) veitsellä.

Tämä kuulostaa tietysti julmalta, mutta toisin kuin monet väittävät, karjanhoitajat eivät tee tätä tarpeettomasti vahingoittaakseen eläimiä. Tämä käytäntö on ollut olennainen osa saamelaisten poronhoitoa ja karjankasvattajat tietävät parhaiten, miten leikkaus tehdään mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähän kipua tuottavasti porolle. On myös syytä huomauttaa, että merkintä tehdään yleensä kesän keskellä ja vain, jos sää sallii, koska kylmät lämpötilat voivat aiheuttaa komplikaatioita ja poron korvan voimakasta kipua. Lopuksi poronhoitajat valvovat viranomaiset samalla tavalla kuin viljelijät. Niinpä heillä on tiettyjä sääntöjä ja määräyksiä, joita noudatetaan.

Jokainen johtava poro saa kuitenkin henkilökohtaisen nimen helpottaakseen asioita. Tämä tarkoittaa, että johtavalla porolla on läheisempi suhde karjaan ja on siten nimetty heidän persoonallisuutensa perusteella.

2. Porot vaihtavat turkkinsa – ovat kipeitä

Ilmeisesti jotkut uskovat, että turkkinsa vaihtaneen poron on oltava sairas. Porot vaihtavat turkistaan ​​paljon kuin muut nisäkkäät eri vuodenaikoina. Porot vaihtavat talviturkkinsa keväällä ja kesällä, ja uusi talviturkki kasvaa takaisin heti ja kehittyy täysin syksyn loppuun mennessä. Tästä syystä kesällä porolla on usein oudon näköinen turkki – se on vanha talviturkki, joka ei ole vielä pudonnut.

3. Porot elävät pienissä aitauksissa

Saamelaisten porot ovat kesyjä eläimiä, mikä tarkoittaa, että he ovat tottuneet ihmisiin, vaikka he elävät yhä luonnonvaraisina – eli Pohjois-Norjan, Ruotsin / Suomen Lapin ja Venäjän Kuolan niemimaan vuorilla ja tundralla. Poroja ei yleensä pidetä aitauksessa, mutta siinä on kolme poikkeusta: vastasyntyneiden vasikoiden merkitseminen, johtajaporon kesyttäminen ja urosporojen pitäminen aitauksessa talvella hetken aikaa. Useimmat karjankasvattajat pitävät urosporoja aitauksessa, jotta (tiineinä olevien) naaraiden ei tarvitse kilpailla heidän kanssaan luonnonvaraisista ruoista. Tällaiset aidat ovat ilmeisesti paljon suurempia, sillä poroa pidetään siellä pidempään.

4. Porot tuhoavat maata

Monilla muilla paikoilla ei ole riittävän suuria porojen lukumäärää, jotta ne todella vaikuttavat ympäröivään luontoon. Vaikka on olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että porojen matkalla kulkevat polut kuluu. Jotkut tutkijat uskovat myös, että luonto huolehtii lopulta itsestään, koska poro on aina ollut paikalla.

5. Kaikki saamelaiset harjoittavat poronhoitoa

Tämä on tullut yleisimpiä väärinkäsityksiä saamelaisista. Toisin kuin yleinen usko, kaikki saamelaisten porot – eivät tule edes karjaperheistä. Myös merisaamelaisilla, jotka perinteisesti ovat pääasiassa kalastaneet. Ja tietysti nykyään useimmat nuoret saamelaiset haluavat asua kaupungeissa ja harjoittaa muuta uraa kuin vanhempansa tai isovanhemmat.

Kaikki saamelaiset harjoittavat poronhoitoa

On arvioitu, että n. 100 000 saamelaista asuu Pohjois-Euroopassa, mutta vain noin 10% heistä on todella harjoittavat porotaloutta. Tämä tarkoittaa, että heillä voi olla poroja, tai joillakin heidän perheenjäsenistään on poroja, tai ne ovat yhteydessä poronhoitoon puolisoidensa kautta ilman, että heillä olisi itse asiassa mitään tekemistä poronhoidon kanssa.

Saatat myös pitää